EKŞİ MAYA GLUTENSİZ EKMEK🍞
Kepekli çiğ karabuğday unu ve sorgum unu ile ekşi mayalı ekmek yapıyoruz
Hazırlama Süresi 30 dakika dk
Pişirme Süresi 1 saat sa
hamur mayalandırma 4 saat sa
- 250 gr kepekli çiğ karabuğday unu
- 150 gr sorgum unu
- 30 gr psyllium
- 30 gr dut kurusu
- 700 ml peynir alt suyu
- 200 gr ön maya
- 30 gr zeytinyağı
- 2 tk tuz
1-Öncelikle kuru malzemeleri iyice karıştırıp kenara alıyoruz.2-Peynir altı suyumuza zeytinyağımızı ve ön mayamızı ekleyip karıştırıp kuru malzemelerimizle birleştiriyoruz.3-Kalıbımızı önce sade yağ ardından mısır unu ile kaplayıp hamurumuzu kalıbımıza alıyoruz. 4-Kontrollü şekilde oda ısısında 3-5 saat arası mayalanmaya bırakıyoruz(çünkü ortam sıcaklığı maya için çok önemlidir evimiz çok sıcaksa 2-3 saatte orta sıcaklıkta ise 4-5 saatte mayalama işlemi gerçekleşir)5-Hamurumuz hazır olduğunda üstünü unlayıp kesikler atıyoruz.6-Islattığımız pişirme kağıdıyla kalıbımızın üstünü kapatıp fanlı ayarda önceden ısıttığımız 200 derece fanlı ayarlı 30 dakika, 30 dakikada kağıdı alarak 190 derecede yarım saat toplamda 1 saat pişiriyoruz.7-Ertesi gün dilimlemek üzere tel üzerine alıyoruz Afiyet olsun :)