Çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı ilk teşhis edildiğinde birçok kişi beslenmesinden çıkarmaları gereken besinlerin sayısından dolayı sıkıntı çeker. Buğday, arpa ve çavdar ürünleriyle yapılan yiyecekler artık onaylanmayanlar listesinde olsa da güvenle yiyebileceğiniz pek çok yiyecek var. Sağlığınızı riske atmadan güvenle tüketebileceğiniz birçok doğal glutensiz gıda vardır. Doğal olarak glutensiz olan bazı lezzetli ve besleyici yiyecekleri göz önüne almak gerekmektedir.
Beslenmenizden gluteni çıkarmak zor ve kısıtlayıcı bir durum gibi görünebilir. Neyse ki doğal olarak glutensiz olan birçok sağlıklı ve lezzetli yiyecek var.
Bu Yedi Besin Grubu Doğal Olarak Glutensizdir
Çölyak hastası/gluten intoleransı olan biri olarak markete gittiğinizde doğrudan glutensiz bölümüne yönelebilirsiniz. Farkında olamayacağınız şey, marketteki en iyi glutensiz yiyeceklerden bazılarının yanından geçiyor olmanızdır. Pek çok tahıl bazlı gıdanın glutensiz olmadığını, ancak glutensiz olan diğer gıdaların da uzun bir listesinin bulunduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Aslında glutensiz yedi besin grubu vardır:
Glutensiz beslenmeyi uygulamanın en uygun maliyetli ve sağlıklı yolu, aşağıdakileri içeren, doğal olarak glutensiz olan bu gıda gruplarını aramaktır:
- Meyveler
- Sebze
- Et ve kümes hayvanları
- Balık ve deniz ürünleri
- Süt ürünleri
- Kurubaklagiller
- Kuruyemişler, yağlı tohumlar, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado yağı, tereyağı ve hindistancevizi yağı)
Genellikle gluten içeren birçok ürünün, çoğu markette yaygın olarak bulunan glutensiz alternatifleri vardır ve bu da glutensiz beslenme uyumu çok daha kolaylaştırır. Yukarıda bahsettiğimiz besinler sağlıklı glutensiz beslenmenin çok önemli bir parçası olduğunu unutmayın. Beslenmenize, meyveler, sebzeler, etler ve yukarıda sıralanan diğer sağlıklı besin gruplarına göre oluşturmalısınız.
Piyasada bulunan birçok ürün “glutensiz” olarak etiketlenmiştir, ancak bu etiketi içermeyenler de olacaktır; bu nedenle etiketin doğru okunması önemlidir. “Vegan ve laktozsuz ” ifadesinin mutlaka “glutensiz” anlamına gelmediğini unutmamak da önemlidir. Pek çok ürün glutensiz gibi görünse de etiket okuma bilgisi önemlidir.
Kural olarak makarna, ekmek, kraker ve diğer unlu mamuller gibi geleneksel buğday ürünleri glutensiz değildir. Ancak alternatif un ve tahılların kullanıldığı birçok glutensiz seçenek mevcuttur. Çoğu zaman glutensiz ekmek raflarda bulunabilir. Ek olarak, kendi ekmeğinizi pişirmenize olanak tanıyan glutensiz unlar ve un karışımları da mevcuttur (TEMİZ İÇERİKLİ OLMASINA DİKKAT EDİNİZ).
Yukarıdaki yedi kategoriye dahil olmayan herhangi bir gıda mutlaka gluten içeren bir gıda değildir ancak risk daha yüksektir, bu nedenle daha dikkatli olmanız gerekir.
Aşağıdaki tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve diğer nişastalı gıdalar doğal olarak glutensizdir:
- Pirinç
- Amaranth
- Fasulye (kuru fasulye, meksika fasulyesi, maş fasulyesi, siyah fasulye vb.)
- Karabuğday
- Patates
- Kinoa
- Sorgum
- Soya
- Tapyoka
- Teff
- Manyok
- Chia
- Mısır
- Keten
- Glutensiz yulaf
- Ararot
- Darı
- Tohum unları
- Cassava
Bazı doğal olarak glutensiz tahılların, hasat ve işleme sırasında gluten içeren tahıllarla çapraz temastan dolayı gluten içerebileceğini gösteren bazı araştırmalar vardır. Bir tahılın güvenliği konusunda endişeleriniz varsa, yalnızca gluten varlığı açısından test edilmişini alın.